Novinky 2013

 

 

19.12.2013 hon Němčický a Knížecí les

Poslední hon v tomto roce ... a že jsme si ho všichni užili .. až do úplné tmy. Makala jen odpočinutá Týna ...a že jí to šlo pěkně od tlapek, panička měla co nosit ! 

 

   

 

 

8.12. mi přijeli pomáhat Peťa s Hankou a svýma holkama při shánění bažantů. Moc za to děkuji, moje holky jsou za celý týden unavené a potřebují kapku odpočinku. Jen Týna hárá ... jí pohyb jen a jen prospěje. Týna, Jackie, Amanda ... A díky Hani za foto ! 

 

  

7.12.2013 hon Rumunská bažantnice

A máme terén pocukrovaný sněhem .. dnes tu byli američtí hosté.  Nikdy se nám nestalo, že by se zahraniční střelci  šli před každou lečí  s našimi psy pomazlit a po skončení leče nám všem   úklonou děkovali za krásnou práci. Bylo to od nich moc milé. 

naše holky na startu

  

a už máme ušoupané tlapky !! 

 

ve střehu

 

Beruška pracovala už čtvrtý den za sebou a přesto na ni únava nebyla znát. Je skvělý pracant. 

   

Aris napadaní  ptáci ve vodě přímo fascinují . Není kanál, který by neprošmátrala. Ani led napovrchu jí nevadí. Je jako ledoborec, proláme a plave dál.

 

 

6.12.2013 hon Knížecí les

V takovém počasí by člověk ani psa nevyhnal ....ale my vyrazili ven i s hafákama, vítr nám dal všem pořádně zabrat a museli jsme být stále ve střehu aby nám na hlavu nespadla nějaká haluz. Dnes šla jen Beruška ..a stává se z ní zřejmě rasistka, honí jen ty černé ... a na konci honu si zahlásila na srnečku.

   

  

2.12.2013 hon Rumunská bažantnice

Máme za sebou jeden z nádherných prosluněných zimních dnů ztrávených na honu. Tentokrát jsem měla v kapse foťák a i když bylo spoustu práce, stačila jsem udělat pár snímků. Makala Aris s Beruškou a měly skutečně co dělat. Končilo se za tmy a na výřadě leželo  víc jak tři tisíce bažantů.

 

holky s vyplazenýma jazykama ..  chvilkama nestíhaly !!! 

 

  

  

 vodu holky milují ...   musí každý kanál probrodit ! 

  

  

  

 

30.11.2013 poslední ranní tah na kachny

Nevadí to časné vstávání , ani mne ani holkám. Aris opět předváděla perfektní práci na řece. Nebojí se příkrých břechů, ani napadaných stromů, dokáže přeplavat řeku a kachnu si pod kořeny stromů najít. A to vše za velkého šera, nebýt jejích svítících očí, tak nevím ani kde mám psa. Týna mamce vydatně pomáhala a učila se od ní jak na to.     

   

 

  

  

26.11.2013 Čertovo kvítko má narozeniny ! 

Už jsou to dva roky, kdy se neočekávaně v kufru auta narodila lumpice Týna. Vyloupl se z ní rarášek, neposeda, strůjce všech nezbedností na dvoře. Díky ní mám fakt veselo. Jedno na ni ale obdivuji - je to lovec každým coulem!

    

uprostřed věčně vysmátá Týna  .... s Beruškou a svojí mamkou Aris

    

12.11. hon Němčický les

Všechny mé holky chlupaté jsou plně využity, Aris chodí s panem hajným,Beruška se synem, který se vrátil domů po dvou a půl letech z Indonésie a tak na mne zbyla jen "pobuch" Týna. 

to je ale čurina co ??? 

 

koukej jakého černocha ti nesu !!! 

   

                   9.11. ranní tah kachen ....mamko tady je máš a chceme je upéct zítra k obědu ! 

 

 

4.11.2013 hon Rumunská bažantnice .. Týnka se fakt snaží !!  

 

Hlídáme uzávěr naháňky .... to mám ale pomocníků !!! 

 

2.11.2013 hon Měnínská bažantnice ... křídlovaní bažanti jsou nejpřitažlivější

  

Ti na stromě se nezachrání, Týna si je umí podat. Máš smůlu, ohařko, ten je můj ! 

  

1.10.2013 Týna maká jen se z ní kouří ... aji uši se jí rolují !

 

  

22.10.2013 hon Uherčický les ...a vedro k padnutí. Bery s Týnou měly jazyk až na vestě.

   

  

Tento týden nám začaly hony na bažanty. A bude jich hodně do konce ledna, takže se holky budou muset vystřídat. Dnes pracovala v Rumunské bažantnici  Týna ...

  

  

 

Kachny , kachny, ....a zase kachny. Střídají se Týnka s Ariskou, která chodí s hajným. Beruška má stále ještě mateřské povinnosti, které jí nedovolily se zúčastnit MSR a ani honů na kachny.

chceš mi něco vzít ??? ani to nezkoušej !!! 

  

    

29.9.2013 zažily jsme nádherné rozednívání na rybnících pod Pálavou....teda aspoň já si hon na kachny užívala, nevím co si o tom myslela Týna když musela makat ve studené vodě 

  

 

19.9.2013 jedna z poslední fotek kde jsme všichni pěkně spolu ...od zítřka nás čeká loučení, někteří strakatí prckové jdou do nových domovů.

Máme volnou fialovou holčičku a pejska teriéra  / na fotce vzadu/ 

 

 

17.9.2013 je u nás na dvoře veselo !! Bílé chlupaté kouličky slouží jako polštářky a mamka Beruška kojí všech deset štěňat bez rozdílů pohlaví, věku a barvy! 

  

 

  

8.9.2013 nás navštívili manželé Orsavovi a díky jim mám kouzelné fotky vrhu C a našich malých prcků teriérů . Ještě jednou díky moc Filipovi a Jance  !!! 

  

  

 

7.9.2013 lovecká sezona nám začíná ...

Ráno v půl páté jsme vyrazily s Týnou na kachny .. prožily jsme nádherné rozednívání s kachny nad hlavou a vykukujícím sluncem mezi rákosím. 

 

 

 

31.8.-1.9.2013 Jihomoravské derby Věchnov

Týnda si po oba dva dny protáhla faldy, makala jako čert  jejím úžasně rychlým tempem a podařilo se jí vyhrát po oba dva dny.Všechny disciplíny splnila na čtyři, stala se vítězkou PZ i vodních zkoušek, získala 2x CACT a byla i celkový vítěz derby.

   

30.8.Zpravodajství z našich bedýnek

Zde je těsno !  V jednom pelíšku pět teriérů 

Pohodička u goldenů ...

 

22.8.2013 Zpravodajství z našich bedýnek ..

pereme, krmíme, vaříme, uklízíme ...někde se kojí na stojáka, někde v sedu ..

  

 

18.8.2013 KPZ Osová Bitýška

S Týndou opět v horku na zkouškách. Nás to teploučko asi nikdy neopustí. Ještěže to na mé třeštidlo nemá žádná vliv, páni rozhodčí mi dnes fenu přejmenovali na Bombarďáka. S takovou rychlostí se u goldena zřejmě ještě nesetkali. Vše za čtyři, jen na rozstřelu nám ta rychlost uškodila, Týna kus přeběhla a zbylo na nás jen celkové čtvrté místo a titul res. CACT

 

chvilka odpočinku ......

       

11.8. 2013   foto z bedýnek

pohodička u jacků   ... 14 dní

  

                                                            a tlačenice u goldenů ... 5 dní

    

3.8. 2013 SZVP Machová

A opět za šíleného vedra jsme s Týnkou vyrazily na zkoušky,které sice byly u vody    ...    ale teda moc nás to nezchladilo. Obdivovala jsem práci rozhodčích, kteří u rákosu stáli celý den na slunci. Klobouk dolů !! I Týnda se v rákosu pohybovala jako by ani nebylo 35 stupňů. Krásně pracovala, vše za 4, plný počet bodů, titul CACT a v rozstřelu s trailovým psem byla rychlejší na disciplíně marking a stala se tak vítězkou zkoušek.   

 

  

                                                                        

Děkuji Pavlovi Lusczakovi za foto !!  Foto z rozstřelu Beáta - zkoušky 

30.7.2013  a už je u nás veselo !!! Mikinka má štěňátka, tři klučíky a dvě princezny

      

     

 

28.7. 2013 LZ Hvozdná

V horkém tropickém dni jsme s Týndou propotily klubové lesní zkoušky ve Hvozdné. Týna do jednotlivých disciplín dávala veškerý svůj temperament a ani jí nevadily vysoké teploty. Za to vůdkyně byla na mrtvici a musela poprvé po zkouškách do šatů !  Konečně při nás stálo zkouškové štěstíčko !! Týna zvládla vše za čtyři, plný počet bodů, druhé místo v rozstřelu a titul CACT ! 

      

S Hankou  jsme dodržovaly pitný režim !!!   

 

 

                        

6.-7.7. jsme s Týnkou absolvovaly LZ a SVP ve Švábenicích. Teda já chtěla zkoušky projít, Týna byla jiného názoru, neboť na LZ se samýma čtyřkama na poslední displíně  "barva" vypadla. Zřejmě ji to dlouhé čekání unavilo a nezbylo jí sil.  Druhý den na vodních zkouškách na dohledávce pohozené kachny vyfásla svým dlouhým hledáním jedničku, tak  na  nás  zbyla  jen  třetí  cena.  Aspoň  jsme  dovezly  naší  těhulce  Berušce  pohár  za  Nejlepší  pracovní  fenu  roku 2012, který nám předal Ing. Šarman. 

    

 

5.7.2013 slaví Daisy 11 let !!!

Krásné zlatíčko moje, přeji Ti do dalších let hlavně obrovskou kopu zdravíčka !!!   

Mňam, copak dneska dostanu dobrého ??

 

 

22.-23.6.2013 Derby ČR 2013 - ZPR Stříbřec

V týdnu jsem měla telefonát, že se uvolnilo místo na ZPR a že mohu nastoupit i když jsme neprošly nominací. Tentokrát Beruška zůstala doma a dostala příležitost ukázat co umí mladá Týna.  A věru, že mi mezi těmi staršími a zkušenějšími psy ostudu neudělala. Vylosovala jsem si bohužel číslo sedm a byly jsme hned první ve skupině což pro nás byla velká  nevýhoda - Týna neměla od koho odkoukávat.  Přesto v sobotu prošla s jedinou trojkou a to na dohledávce kachny, kdy se vehementně pustila do prohledávání rákosí ...místo aby šla jako ostatní zkušení psi kolem rákosu po posekané trávě. Čas šest minut byl jen na tři body. A v neděli přibyla další troječka na čtverci v lese, kde se holka řádně proběhla a dohledala oba kusy opět v šesté minutě. No ... ještě jí zkušenosti chybí a máme co dolaďovat. Přesto mi ale udělala obrovskou radost !!! Ve svých 18-ti měsících složila zkoušku ZPR  v I. ceně, 195 bodů. ˇ

                  

se strejdou Aresem, který na ZPR dokončil titul Český šampion práce

 

uf, to jsem si ale mákla !!!

 

 

14.-16.6.2013 výcvikový tábor na Zahradišti

... a opět jsme vyrazily s holkama na nám už známé místo - na Zahradiště. Měla jsem na starost výcvik pěti velice šikovných dorostenců u kterých jsem obdivovala obrovskou chuť do práce a strávila jsem veselé chvilky s jejich páníčkama. Milá Eywi, Barbucho, Falco, Edy a Bubáku  ... byly jste fakt super parta a jen tak dál ve výcviku !!

 

 

 

        

 

V pondělí jsem měly vzácnou návštěvu, přijela se za námi podívat sestřička naší Babuň. Holky se od svého narození neviděly a že je to už sedm let! Takže zleva  sestřičky Jessynka a Avril/Babuň/, Arleta /Bery/ dcera Babuň a nakonec nejmladší Beáta/Týna/taktéž dcera Babuň. Jedna velká holčičí rodinka ! A já děkuji Peťi , majitelce Jessynky, že se u nás zastavila a že jsme mohly ztrávit velmi příjemný večer u vínka !!

  

 

17.-19.5. 2013 pobytový víkend na Zahradišti

V pátek odpoledne jsme s Týndou a Berčou vyrazily směr Vysočina si zacvičit s malinkýma štěňátkama. Holky byly nadšené, že mohou být se mnou každou chvilku ...Týnda tu svoji radost projevovala tím, že tu první noc promlátila ocasem o zem ...a já měla radost, že mohu pracovat s tak úžasně nadanýma prckama !! Děkuji za profifoto Lukáši Beránkovi - http://www.retrivri.cz/

 

    

13.5.2013 byla Týna uchovněna pod RK   

              

 

Týna se učí hlásit u spárkaté zvěře  ....

teda zatím jí to moc nejde, spíš zuří než hlásí .... nejraději by toho chlupatého nepřítele  sežrala !

            

 

27.4. 2013 Krajská výstava Vyškov

Týna si dnes splnila poslední podmínku k uchovnění !! Na krajské výstavě si vyběhala v mezitřídě V1, vítěz třídy. Mám obrovskou radost, že už na výstavu nemusím. Týna v pátek večer po vyšamponování si zaběhla na zahradu, kde se mi vyválela v popelu ...byla nádherně celá modrá. A já ji musela opět hodit do vany a hodinu drhnout popel z jejích chlupů. Padly na to dva šampony, bílá koupelna celá na šedo a odpad,  který  se ucpal popílkem ...a hlavně byly zcela pocuchané mé nervy. Holt je to darebnice na entou !   

          

 

 

 

 Arleta z Kolbyho vršku -  Pohár Anka CUP 2012

Nejlepší pracovní fena roku !!!

Bery si svojí účastí na zkouškách  v soutěži vyhlášenou klubem KCHLS vybojovala titul nejlepší pracovní fena GR za rok 2012. Na všestranných zkouškách byla vedena jako hlasič a stala vítězkou Rožmberského poháru.  

 

 

7.4.2013 slaví Beruška své čtvrté narozeniny a s ní celý vrh A z Kolbyho vršku 

Přejeme všem bráškům a sestřičkám  především hodně zdravíčka, plné mističky a pořádnou kopu hlazeníčka ! PS: o nožičku se ale Bery  nedělí !!

  

 

1.4.2013   ... moji nejmladší miláčkové  Mufinka a Týna

 

 

       

         

 

31.3.3013  Velikonoční svátky

 a netradičně na Moravě na sněhuSníh, vánoční stromek v pozadí ...... jen ta kytka z kuchyně připomíná kapku jara.     

  

 

24.3.2013

Týna se učí ostrosti na škodnou ....a že jí to tenhle týden šlo  !

 

  

10.3.2013 přijela Hanka s Petrem a vydali jsem se na prochajdu ...

                                 Odložení ...  "kam mne ta baba zase zmizela ?? "                                              s Amandou na číhané .....

           

 

3.3.2013 ... trochu prochajda a pro Týnu kapku cvičeníčko

 

Týna s mamkou Babuň označují, že v kotli v umělé noře něco je ... a dávaj hlavy dohromady .. jak na to ??

        

a na povel píšťalky pro všechny ... sem , daun a jazyk ven 

 

a včil na povel  - krajní se oblíznou !! to se píská dlouze, krátce, krátce, dlouze ..

to s 

 

23.2.2013 ...sníh a sníh ...a hodně sněhu !!

Holky si to mokré a bílé užívaly plnými doušky .. 

         

        

 bojujeme statečně dál, včil je rozložení dva uňafanci proti dvoum štětináčům 

   

Týnda se zuřivě pusinkuje a Mufka to zuřivě komentuje

   

 

16.2.2013

Užíváme si se smečkou napadaného sněhu a dlouhých procházek !! Za ten týden u nás kluci kapánek zdivočeli.  Guli precizně honí každého zajíce, kterého potká. Kašpárek dělá že neslyší a oba kluci se navíc zamilovali . Panička nás asi moc nepochválí ...

   

 

mamko, já se zamilovala, tohodle rezavýho chci  !!!    Láska na první pohled !!! /Casper a Týna/  

       

A já beru tebe , Arisko moje ... chrochtá Gulášek  !!

 

 

10.2.2013

Hony sice skončily, ale rachot a živo u nás na dvoře je pořád.

Ten létající pes je  Týna ...už jsem ji několikrát prohlédla, přísahám že v nohách  pérka nemá !!   

     

Zadaunovat tolik hafanů najednou byla fakt dřina ....a se všemi se mi to na dvoře nepovedlo, mrkavci jackové a jezevčík prchli a s nimi vzala nohy na ramena aji ohařka Sára.    

Zleva Aris, ohařka Tereza, Berunka, před ní Týna, červený Kašpárek a vzadu Guláš se stařenkou Daisy 

 

 

Tynda zuří ..... fšak počkej ty prase štětinatý  až já se na tebe dostanu !!!

 

 

31.1.2013 hon Rumunská bažantnice

Tož úplně poslední hon v lovecké sezoně 2012-13. Celkem proběhlo na našem polesí  65 honů a slovilo se bezmála 60 tisíc kusů bažantí zvěře. Tož holky moje chlupatý "Pohov"  ... do října !

poslední  bažantík v mordě Týny a zrovna královská slepice

        

Týna si ještě zahlásila u teplé srnčí zvěře

 

a pak už jen poslední výřad , poslední salva  a  poslední leč 

        

a pro mne milé překvapení v podobě kytky od ostatních vůdců -  celé Páté kolony 

 

 

29.1.13 hon Uherčický a Němčický les

a opět to bylo o vodě. Týna je jediný pes, který ani na okamžik nezaváhá a plnou parou se vřítí do ledové vody. Zklamali ohaři i plemeno český fousek, ani drsný povel je nedonutil do studených vln. A protože před námi na hrázi stál střelec  - jeden z nejlepších v ČR ve skeetu, Týna si skutečně vydatně zaplavala.  V poledne zadaunovala v kuchyni pod topení a vystřídala ji suchá Bery. 

moje holky v akci  

          

Týnda - chlupatý vodník

         

                      

 

23.1.2013 hon Uherčický a Němčický les

Týnka opět předvedla , že se rychle tekoucí a studené vody nebojí ! Beruška přinášela dálkové bažanty a Týnka si slovila malou myšičku. To jsem nafotit stihla, ale když kolem nás na pár metrů proběhlo pět divočáků, tak jsem přístroj vytáhnout nestihla. 

Týna a Bery v akci

              

 z Týny mi roste skvělý vodař  

          

a když Týna loví, tak prostě všechno !

          

Hádejte kde je myšička !!  No za škraňou, mezi zoubky !!

                         

 

22.1. hon Rumunská bažantnice

Jeden z poslední honů v tomto roce a protože plním funkci fotodokumentaristy, šla lovit jen Týnka.  

      

Mňam řízek ....teta dej mi kousnout !!!!!!!!!!

Mňh       

  

 

 22.1.2013 slaví Avril od Syenitových skal sedm let !!!  

 

Moje milovaná Babuň! Moc Ti děkuji za to jaká jsi a co vše dovedeš. Navíc všechny své přednosti a umění lovu předáváš a také učíš své dcérenky, Berušku a Týnu. Obě se mají ještě hodně co učit aby dosáhly tvých loveckých kvalit! Mám tě moc ráda a věřím, že tu s námi budeš dalších sedm let !!   

 

15.1.2013 hon Němčický les

Ačkoliv má Týna teprve rok, dnes předvedla na řece nádhernou práci a vytahovala z řeky jednoho bažanta za druhým  On málokterý pes si troufne do silného proudu a ještě navíc v zimě.  Týna dnes pracovala již třetí den za sebou  ... a únava na ni nebyla ani trochu znát.

 

Bery a Týna v akci 

        

       

obrovská pochvala Týnko !!!  

        

 

14.1.2013 hon Rumunská bažantnice

Chundelí se chundelí. Dneska jsme byli všichni promočení až na kost, ale hon byl jako v pohádce. Týna se má ještě hodně co učit a tak vyrazila jen ona sama. Proháněla dnes nutrii na ledu a ten se pod ní propadl, naštěstí dosáhla zadníma nohama na dno a tak si v klídku prolámala led a doskákala na břeh.Za odměnu se včil válí na pelechu v kuchyni pod topením.

           

  

 

13.1.2013 hon Uherčický les

Vůdkyně se kapku uzdravila, Týnce propíchnutá noha taky a tak jsme konečně mohly vyrazit na lov. Berču jsme vzaly sebou, aby nás bylo víc a práce nám šla pěkně od tlapek.

hurááá, svačina !!                                                                            tak kde je další ???

         

ten kohoutek je můj !!!!!                                               polední pauza na sluníčku

      

a Týnka zase řádila ....

         

 

5.1.2013 Hanácká národní výstava Brno

S Týnkou jsme poprvé vyrazily na výstavu a hned jsme sklidily úspěch. Týnas si vyběhala ve třídě mladých v konkurenci 11 fenek ohodnocení V1 a titul CAJC ! Stává se tak čekatelkou Junior šampiona !!

Děkuji všem, kteří nám k tomu pomohli, hlavně Lucce Šlechtické za perfektní ostříhání, Libušce Štorkové za morální podporu a hlídání Týny a taťuldovi Armanimu,který nám přišel fandit ! 

    

       

Porada vnitří a venkovní ... Týno snaž se !!

         

Ten pes má pořád ze všeho čurynu !

          

s taťkem Armanim a Altarkem

 

 

Jak na Nový .... tak po celý rok